Geldzorgen

Gepubliceerd op 14 januari 2019 om 14:56

"Het lijkt wel of ik te weinig geld verdien", zei mijn vriend tegen me. "Aan het eind van de maand houd ik haast niets over. Het is alsof er een afvoerputje in mijn bankrekening zit waar mijn salaris in verdwijnt." 

"Tja, een vakantie naar Peru, hogere maandlasten, dure autoreparaties en steeds maar weer verhuizen kost natuurlijk geld", grapte ik. "Bovendien heb je toch een hoop geld uitgegeven aan muziekspullen. Die nieuwe gitaren verschijnen niet zomaar in je muziekstudio. Om nog maar te zwijgen over je vriendin die de afgelopen tijd zo lui was om maar drie dagen te werken, waardoor jij haar moest onderhouden." 

"Maar ik moet nu echt geld over gaan houden. Die muziekopleiding gaat zichzelf tenslotte niet betalen. En de verkoop van mijn gitaren levert niet voldoende geld op", hij streelt liefkozend over zijn nieuwe sea foam green guitar. Net gekocht, een koopje natuurlijk. Hij zou nog eerder zijn rechterarm afhakken dan al zijn gitaren verkopen.

"Ik kan wat meer geld bijdragen aan de gezamenlijke lasten. Tenslotte ga ik nu wat meer werken. Aangezien ik met minder vrije tijd ook minder geld uitgeef, zou ik dus nog wat over moeten houden. En we kunnen minder uitstapjes organiseren en onze kroegentochten beperken tot speciale gelegenheden."

"Ja, en als we dan het op vakantie gaan uitstellen tot ik mijn opleiding heb afgerond, dan moet ik wel een heel end komen. Bovendien kunnen we toch geen weekendjes weg als ik elke zaterdag les heb."

Ik zuchtte diep. Ik had me net zo verheugd op een weekje vakantie naar de zon. Vooral met dat nattige,druilerige winterweer van de afgelopen maanden. Het lijkt wel of de winter vergeten is dat ie ijzig koud hoort te zijn, met sneeuwpoppen en dergelijke malligheden. Misschien kan ik een zonnelamp aanschaffen. O nee, we moesten minder geld uitgeven.

Het voelt wel gek. Hoewel ik nooit gigantische bedragen uitgeef, moet ik echt oppassen met die kleine uitgaven. Ik koop normaliter wat ik wil zonder dat ik me afvraag of ik het wel kan betalen. Nu overweeg ik elke mogelijke aankoop. Ik heb een checklist voor mezelf gemaakt voordat ik tot aankoop mag overgaan.

  1. Kan het goedkoper?
  2. Kan ik dit geld beter aan iets anders uitgeven?
  3. Wil ik het wel echt hebben?
  4. Kan iets wat ik al heb dezelfde functie vervullen?
  5. Ken ik iemand van wie ik dit kan lenen?
  6. Heb ik het écht nodig? Wil ik dit écht doen?
  7. Ben ik daadwerkelijk gelukkiger als ik hier geld aan heb uitgegeven?

Het jammere is wel dat een deel van mijn huidige uitgaven deze checklist niet doorstaat. Belasting betalen bijvoorbeeld, daar word ik niet gelukkiger van. En het kan vast ook wel goedkoper. Autoreparaties maken me ook niet gelukkiger en ik heb een fiets. Maar naar Limburg of Drenthe rijden zonder auto is wel lastig. Ook zou mijn huurwoning best goedkoper kunnen, maar ik wil liever niet weer met mijn (echt wel lieve) vriend op 50 vierkante meter wonen. En zo blijkt dus dat je eigenlijk maar weinig geld kunt besparen, tenzij je bereidt bent om grote veranderingen door te voeren. Misschien wordt het tijd om mijn baas om een loonsverhoging te vragen?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.