PhysioWrite

Een opleiding om je voor te bereiden op de toekomst van de fysiotherapie?

Het zorglandschap verandert. In de nabije toekomst zal ook de rol van de fysiotherapeut veranderen. Het KNGF vult dit in met een Veranderagenda, waar ze al meermaals ook een bijeenkomst voor organiseerden. Ook ik vraag me af hoe de toekomst van de fysiotherapie eruit gaat zien. Die nieuwsgierigheid bracht me gisteravond naar de Hogeschool Leiden.

Lees meer »

Staat de fysiotherapie onder druk?

Overal om me heen hoor ik verhalen van fysiotherapeuten die zich onder druk gezet voelen. Als je wel eens met een fysiotherapeut in gesprek raakt (zeker als je vertelt dat je zelf ook fysio bent), gaat het zelden over iets anders dan fysiotherapie. Elke fysiotherapeut die ik spreek (en dat zijn er een hele hoop) voelt zich klem gezet. En wie is daar de grote boosdoener van? De zorgverzekeraars natuurlijk!

Lees meer »

(Ont)regel de zorg: hoe staat het ervoor?

Een aantal weken geleden kreeg ik via Facebook een uitnodiging voor een focusgroep omtrent het initiatief (Ont)regel de zorg. Het KPMG had de opdracht gekregen om via een enquête te meten wat fysiotherapeuten in hun dagelijkse werkzaamheden merken van de schrapsessies. Ik had vakantie, maar dit leek me wel een nuttige bijeenkomst.

Lees meer »

De Toekomstvisie van het KNGF

Het KNGF is druk in de weer met plannen maken voor de nabije toekomst. Het vak fysiotherapie moet in 2025 aan de doelen van de visie 'Vertrouwen in Beweging' voldoen. In maart was er een bijeenkomst met meer dan 70 leden om de 'Veranderagenda' te bespreken. Deze 'Veranderagenda' is volgens het KNGF de vertaling van de visie 'Vertrouwen in Beweging' naar de praktijk. Wat staat er nu precies in die visie en die 'Veranderagenda'? Hieronder nemen we de belangrijkste punten door om te kijken of we ze duidelijk kunnen maken. Dan kun je voor jezelf beslissen of je denkt dat dit haalbaar is in 2025.

Lees meer »

Lieve fysio's, zorg ook voor jezelf!

Fysiotherapeuten zijn lieve mensen. We hebben het beste voor met onze patiënten en werken graag een uurtje langer door als iemand 'dringend' onze hulp nodig heeft. Een paar fysiotherapeuten morren wat tegen de zorgverzekeraar, maar het overgrote deel legt zich neer bij de tarieven die de corporaties vaststellen. Ook voor onze werkgevers zijn we erg zorgzaam. We accepteren een 'all-in'-loon, omdat onze werkgever anders onnodig financieel risico loopt als het wat rustiger is in de praktijk. Daardoor krijgen we niet betaald als we vakantiedagen opnemen, moeten we zelf onze pensioenpremie afdragen en trekt de werkgever daar ook nog eens de werkgeverslasten vanaf. Die hij weer mag aftrekken van de belasting. En staat er in jouw contract ook iets over een cao uit 2003?

Lees meer »