Fysiotherapeuten zijn lieve mensen. We hebben het beste voor met onze patiënten en werken graag een uurtje langer door als iemand 'dringend' onze hulp nodig heeft. Een paar fysiotherapeuten morren wat tegen de zorgverzekeraar, maar het overgrote deel legt zich neer bij de tarieven die de corporaties vaststellen. Ook voor onze werkgevers zijn we erg zorgzaam. We accepteren een 'all-in'-loon, omdat onze werkgever anders onnodig financieel risico loopt als het wat rustiger is in de praktijk. Daardoor krijgen we niet betaald als we vakantiedagen opnemen, moeten we zelf onze pensioenpremie afdragen en trekt de werkgever daar ook nog eens de werkgeverslasten vanaf. Die hij weer mag aftrekken van de belasting. En staat er in jouw contract ook iets over een cao uit 2003?
Herken jij jezelf in de hierboven beschreven situatie? Meer dan de helft van de fysiotherapeuten werkt met deze arbeidsvoorwaarden. De een krijgt een percentage van zijn daadwerkelijke omzet, de ander een percentage van een tarief per behandeling. Die percentages lopen flink uiteen. Er zijn verhalen van therapeuten die omgerekend €13 euro per uur verdienen. Waar dan nog alle kosten vanaf getrokken moeten worden. Dat is maar iets meer dan het wettelijk minimumloon. Jij krijgt natuurlijk meer betaald, want je hebt een eerlijke werkgever die niets aan jou hoeft te verdienen. Klinkt gek, toch?
Maar het is echt waar.
Word wakker!
Elke werkgever wil iets aan zijn werknemers verdienen, anders doen ze het werk zelf wel. Dat is prima, want daarvoor lopen ze iets wat het 'ondernemersrisico' genoemd wordt. Is de omzet laag, dan verdient de werkgever minder. Tenminste, zo gaat het in bijna elk normaal bedrijf. Maar fysiotherapeuten dragen een gedeelte van dit risico voor onze werkgever. Daarvoor ben je toch niet in loondienst gegaan? Nu denk je bij sommige cliënten: 'Ik weet dat je mijn hulp eigenlijk niet meer nodig hebt, maar ik moet ook mijn hypotheek betalen. Dus kom volgende week nog maar een keertje langs!''
Is dit een gewenste situatie?
Op het moment weten zowel fysiotherapeuten als werkgevers niet welke rechten en plichten ze hebben. Beide partijen weten niet veel af van arbeidsrecht en doen daarom maar wat. Daardoor is een ondoordringbare jungle ontstaan van verschillende contracten. Juristen trekken hun wenkbrauwen op bij deze contracten. En mensen in andere werkvelden die wel een cao hebben trouwens ook. Omdat niemand met een wetboek in zijn hand contractbesprekingen wil voeren, beseffen fysiotherapeuten niet dat het arbeidsrecht sinds het laatste Cao uit 2003 flink veranderd is. Daarom staan er in veel huidige contracten zaken die wettelijk gezien niet door de beugel kunnen.
Daarom komen werkgevers nu eindelijk in actie. Er is weer een werkgeversvereniging (WVF), die met de Fysiovakbond (FDV) kan onderhandelen over een cao voor fysiotherapeuten. Het streven van de werknemersvereniging is om deze cao algemeen verbindend te laten verklaren, wat betekent dat deze voor de gehele sector geldt. Dit kan in principe wanneer 60% van de fysiotherapeuten werkt bij een werkgever die deze cao toepast. Alle werkgevers in het werkveld zijn verplicht om zich aan de cao te houden als deze door de minister algemeen verbindend wordt verklaard. Wij als werknemers moeten de kans aangrijpen om voor onze eigen rechten op te komen, zodat de cao geen wensenlijstje wordt van de werkgevers.
Nog steeds niet overtuigd?
Een op de drie therapeuten heeft lichamelijke klachten door het (zware) fysieke werk dat we doen. Duimartrose, rugklachten, oververmoeidheid, het zijn allemaal voorbeelden die we herkennen uit onze dagelijkse praktijk. Maar fysiotherapeuten lopen graag door met hun klachten. Uiteindelijk krijgt een op de vijf therapeuten te maken met een burn-out. Terwijl we zelf elke dag aan mensen uitleggen dat de belasting en belastbaarheid in evenwicht moeten blijven.
Wat kan ik doen om te helpen?
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de cao-onderhandelingen? Meld je dan aan via ikwileencao@gmail.com. Of via de Faceboopagina van de Fysiovakbond. Het bestuur van de Fysiovakbond zit hierachter. Ze houden je op de hoogte en verzamelen verhalen van therapeuten die zich in deze situatie herkennen. Als je lid bent van het KNGF, ben je ook automatisch lid van de Fysiovakbond.
Maar je kunt nog meer doen:
1. Spreek erover met je collega's, breng ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
2. Deel dit bericht via Facebook, whatsapp of gewoon via de mail met collega's, studiegenoten of gewoon iedereen die een fysiotherapeut kent.
3. Heb je meer informatie nodig? Of hulp om collega's te overtuigen? Als je twintig fysiotherapeuten bij elkaar krijgt, komt het bestuur van het FDV persoonlijk langs. Zie je het wel zitten om dit te organiseren? Neem contact op via ikwileencao@gmail.com.
Reactie plaatsen
Reacties
Hoe heeft het KNGF dit zolang oog luikend toegestaan?
Omdat er helaas geen werkgeversvereniging was, kon er niet onderhandeld worden. Ik geloof dat er een aantal jaren geleden wel een poging is gedaan om een nieuwe cao af te spreken, maar dat de werkgeversvereniging daar niet mee instemde. Toen is het bestuur van de werkgeversvereniging opgestapt en de vereniging opgeheven. Nu is er dus weer een nieuwe werkgeversvereniging.