Geluk

Gepubliceerd op 20 september 2018 om 09:15

Je huis verkopen binnen twee dagen boven de vraagprijs.

Een nieuwe huurwoning vinden, die nóg groter is dan je net verkochte huis. Waar je precies op tijd in kan trekken. Met een relaxte huisbaas. Vlakbij het station. Op fietsafstand van je nieuwe werk.

Een nieuwe baan, op een plek die je al kent. Waar je zeker weet dat je het naar je zin zult hebben. Met goede uitzichten voor je professionele ontwikkeling.

Een prachtige rondreis door Peru. Mooi weer, leuke ontmoetingen en adembenemende natuur. Waarbij je ook nog geld terug krijgt van de vliegmaatschappij, omdat je vlucht vertraagd was.

Waar houd het geluk op? Wat is de keerzijde van de medaille?

Is de prijs al betaald?

Met al die uren achter de makelaar aan jagen om het huis te koop te zetten. Die vele malen heen en weer reizen om je nieuwe contract te krijgen. De teleurstelling om toch geen nieuw huis te kunnen kopen. Al dat gedoe rondom het inpakken en verhuizen, waarbij zelfs de verhuiswagen tot stilstand kwam vlak voor het stoplicht en niet meer weg wilde rijden. 

Het afscheid van een plek waar je toch met veel plezier gewerkt hebt. Waar je kon doen en laten wat je wilde. Waar je plek en je taken duidelijk waren.

We verruilen zekerheid en vastigheid voor een nieuw avontuur. Onzeker over je plaats in een nieuwe gemeenschap, een nieuwe baan en zelfs je plek in een nieuwe woning. Alles is nieuw. De vaste route door de supermarkt, de weg naar de bibliotheek, de bierkroeg, het zwembad, het vaste hardlooprondje. Ook de indeling van het huis is overhoop gegooid. De kopjes staan in een andere kast, de koelkast in de oude badkamer en koken doe je voortaan maar elektrisch. Zelfs de weg naar de wc is niet meer hetzelfde. 

Je bent uit je oude habitat vertrokken, op zoek naar iets nieuws. Dat was je eigen keuze, toch? Of misschien wel het gevolg van een beslissing die je maanden geleden nam zonder de gevolgen te kunnen overzien. Want het begon in de eerste weken van januari, toen je vriend een nieuwe functie aannam. Alle andere gebeurtenissen zijn daarop gevolgd. Nu is het juni, het jaar is nog niet eens voor de helft om.

Als ik de rest van het jaar net zoveel 'geluk' heb als in de eerste helft, herken ik mezelf begin volgend jaar niet eens meer terug!