Onzekerheid

Gepubliceerd op 20 september 2018 om 09:12

Jullie zijn vast wel eens onzeker. Je twijfelt of je schoenen wel bij die broek passen, of dat je toch niet liever de appeltaart had genomen in plaats van die muffin bij je koffie. Of je wel goed genoeg bent om op die nieuwe baan te mogen solliciteren. Je wordt constant door de reclames op Facebook eraan herinnert dat je nog niet perfect bent, maar als je nu die prachtige kersttrui koopt, ben je helemaal ín. Zodra je de tv aanzet, word je overspoeld met spotjes over de ultieme auto waar je echt de hele wereld mee over kan reizen. Zelfs als je over straat loopt, zie je overal posters hangen die schreeuwen: “koop mij, dan voel je je gelukkig!”

 

De mensen achter deze reclames hebben in ieder geval een ding gemeen: ze willen geld aan je verdienen. Dat doen ze onder andere door je te laten twijfelen, door je onzeker te maken. Heb je wel de goedkoopste, beste, mooiste, lekkerste, best gekwalificeerde komkommer gekocht bij dé beste supermarkt in groente en fruit? Waarna je de dips voor je nieuwjaarsborrel toch nog maar even bij de meest exclusieve supermarkt bent gaan halen, omdat die ze toevallig in de bonus had? We laten ons wijsmaken dat we voor een dubbeltje op de eerste rang moeten zitten. Maar dat is gewoon kletskoek!

 

Het afsluiten van de goedkoopste en beste zorgverzekering geeft misschien een tijdelijk genot, maar dat gevoel verdwijnt snel weer. Terwijl je waarschijnlijk dagen bezig bent geweest om die zorgverzekering te vinden. Uren zwetend vergelijkingssites afspeuren, polissen vergelijken en reviews lezen van consumenten om de beste deal te vinden. Door de uitgebreide keuzemogelijkheden weegt het kortstondige genot niet op tegen de keuzestress die aan dit geluksgevoel vooraf gegaan is. Het maakt je onderaan de streep niet gelukkiger.

 

Maar wat maakt dan je dan wel gelukkig? Het antwoord op die vraag weet je al. Ga maar eens in je eigen hoofd kijken. Als je daar al een tijdje niet geweest ben, neem dan een stofdoek mee. Ergens in een donker hoekje vind je een droom die je al heel lang hebt. Voordat je de sprong kan wagen naar je doel, heeft je brein je al teruggefloten. Je twijfelcircuit is aangezet. En daardoor blijf je veilig zitten waar je zit.

 

Zelf twijfel ik over bijna alles. Dat getwijfel maakt me onzeker, waardoor ik weer meer ga twijfelen. Het is een neerwaartse vicieuze cirkel. Maar hoe kunnen we die doorbreken? Het antwoord op deze vraag staat, zoals alle informatie tegenwoordig, op internet. Deze keer werkt de truc wél echt. En het is nog simpel ook.

 

Gewoon achterstevoren terugtellen.

5 – 4 – 3 – 2 – 1

 

Dat doorbreekt het twijfelcircuit in ons brein. Het zorgt voor nieuwe verbindingen in onze warrige hoofdjes. Hopelijk maken we dan zinnige nieuwe verbindingen, zodat de nieuw aangelegde circuits een positieve vicieuze cirkel vormen. Het werkt voor elke twijfel, van het (niet) kopen van de appeltaart tot het (wel) solliciteren op die nieuwe baan. Dus, ik ga nu deze blog posten en dan lekker een rondje hardlopen.

5 – 4 – 3 – 2 – 1

 

Dit is geschreven n.a.v. deze video: