Eigen bedrijf

Gepubliceerd op 20 september 2018 om 11:36

'Maar ik ben wel op zoek naar een ZZP-er, dus kun je je even inschrijven bij de Kamer van Koophandel?' zei mijn toekomstige opdrachtgever. En voor ik het wist zat ik in Utrecht op het kantoor van de KvK. Voor €50 kreeg ik een KvK-nummer, een BTW-nummer bij de Belastingdienst en een geregistreerde bedrijfsnaam. Mijn vriend bedacht de naam: Hersenspinsels. Met de opdrachtgever is het niets geworden. We werden het niets eens over de voorwaarden. Maar ik heb nu wel een eigen bedrijfje.

De regels rondom het ZZP-schap zijn me nog steeds niet helemaal duidelijk. Je moet een boekhouding bijhouden, BTW-aangifte doen en je krijgt telefoontjes van bedrijven die je iets proberen te verkopen. Of ze willen een 'gratis' proefpakket aanbieden of een 'vrijblijvende' meting op locatie. Daarnaast probeer ik zelf via vacatures opdrachtgevers binnen te halen en mijn portfolio op te bouwen. Met weinig ervaring krijg ik natuurlijk geen hoog salaris. De meeste bedrijven betalen per woord, rond de anderhalve cent. Maar die teksten moeten natuurlijk wel kort en bondig geschreven worden. Meestal over onderwerpen waar ik nog niet veel verstand van hebt. En voor het uitzoekwerk een vergoeding betalen? Nee, ik ben natuurlijk gelijk een expert op alle mogelijke gebieden.

Vroeger riep ik altijd dat ik nooit voor mezelf wilde beginnen. En nu heb ik dat toch gedaan. Het gaf me een hoop hoofdpijn, meer dan ik van tevoren verwacht had. Als freelancer heb ik minder bescherming van de wet- en regelgeving dan iemand in loondienst. Het komt er min of meer op neer dat alles wat ik onderteken bindend is. Maar met sommige dingen wil of kan ik gewoonweg niet akkoord gaan. Mijn ogen doen soms pijn van het lezen van al die kleine lettertjes. En nu ik eenmaal begonnen ben, wil ik toch wel graag kijken waar dit schip gaat stranden.

Bij een eigen bedrijf hoort ook een eigen website. Dat is een online visitekaartje, waar potentiële opdrachtgevers mijn schrijfkunsten kunnen bewonderen. Omdat de Columndictatuur nu onder mijn portfolio valt, combineer ik de twee websites. Scheelt gelijk weer in de kosten. Met zo'n laag uurtarief let ik graag op de kleintjes. Ik publiceer dit bericht nog op beide websites, maar zal binnenkort de domeinnaam van de Columndictatuur stopzetten. Gelukkig heb ik alle columns al overgeplaatst naar de website van Hersenspinsels. Hier lees je voortaan verder over mijn rondvliegende gedachten.