Na drie jaar, eindelijk af: beweegroute Haastrecht!

Gepubliceerd op 22 juni 2021 om 08:44

Drie jaar geleden ontstond het idee: een wandelroute met oefeningen voor de inwoners van het dorpje waar ik werk als fysiotherapeut. Afgelopen week was de officiële opening. In de tussenliggende tijd kwamen we een aantal beren op de weg tegen. Gelukkig ontmoette ik ook veel enthousiaste en hardwerkende mensen. Dit is het waargebeurde verhaal van de beweegroute in Haastrecht!

De eerste stapjes

Het begon allemaal op 21 juni 2018. Mijn collega Anita en ik kwamen elkaar tegen op een bijeenkomst voor valpreventie in het lokale ziekenhuis. Een van de deelnemers vertelde ons over het idee van een beweegroute met stoeptegels. Op elke tegel staat een oefening, die de wandelaar kan uitoefenen. Zo combineer je wandelen (voor je conditie) met oefeningen (voor je spierkracht en je balans). Drie vliegen in één klap dus, vonden Anita en ik. 

Dus schreven we een brief aan de wethouder. Dit geweldige idee zou vast door de gemeente worden opgepakt. De reactie kwam in de vorm van een beweegcoach, die in opdracht van de gemeente moest bekijken hoe we de beweegroute konden vormgeven. Het kwam erop neer dat we ons idee zelf zouden moeten uitvoeren en zelf het geld bijeen moesten verzamelen. 

Te duur?

De beweegroute met stoeptegels was al ontwikkeld door een commerciële partij. Die vroeg daar aardig wat eurootjes voor. Samen met de lokale medewerker van de welzijnsstichting besloten we dat we het zelf beter zouden kunnen. Anita en ik maakten samen de route en de oefeningen op papier. Stap 1 was afgerond, de beweegroute kreeg vorm.

Even later kwam Anita met het idee om de stoeptegels te laten mozaïeken. Dat leek ons mooier dan bedrukte stoeptegels. Ze kende nog wel een lokale kunstenares die dat kon maken. Maar voor mozaïek heb je wel een ontwerp nodig. Dus toverde Anita een lokale tekenares tevoorschijn, die de oefeningen voor ons uittekende. Van stoeptegels werden het verkeersborden, die weer aan palen moesten worden bevestigd. Die palen werden gelukkig geleverd door de gemeente, nadat de medewerker van de welzijnsstichting een paar keer op bezoek was geweest bij openbare werken.

Eerst de financiën op orde

Maar... het ontwerpen van zoiets kost natuurlijk geld. Dus, voordat het hele plan uitgerold kon worden, moesten we de financiën op orde hebben. Na wat berekeningen bleek ons plannetje duurder dan de commerciële beweegroute met stoeptegels. Maar we waren nu al zover gekomen, dat we met geen mogelijkheid meer terug konden.

Zo'n beetje elke lokale stichting werd aangeschreven. Ook de gemeente gaf een financiële bijdrage aan het plan. Met de belofte dat de wethouder de beweegroute zou komen openen. Ik weet niet meer precies wanneer we alle euro's bij elkaar hadden, maar het zal ongeveer een jaar hebben geduurd.

De laatste loodjes

In de zomer van 2019 waren de tekeningen klaar. De mozaïektegels zouden wat langer duren. Onze kunstenares kon ongeveer een bord per drie weken maken. De elf borden die we nodig hadden, zouden dus na 33 weken klaar zijn. Voorjaar 2020 stond de voorlopige opening gepland. Maar toen kwam er een kleine pandemie tussendoor. Het hele project liep vertraging op.

De laatste maanden is het snel gegaan. De opening stond voor 18 juni 2021. Het was nog even spannend, maar de borden hingen allemaal op tijd. Er waren cakejes met het logo erop, koffie en alle mensen die iets hadden bijgedragen aan de beweegroute waren aanwezig. Meer dan twintig mensen bij elkaar! Ik was verbaasd, maar dit was een mooie manier om dit leuke project af te ronden. 

Zo zie je maar dat je, als je maar een lange adem hebt, toch prachtige dingen kunt maken. Niet alleen, maar samen met anderen. De beweegroute in Haastrecht kun je lopen. Bewonder de mooie borden. Ik hoop dat er veel mensen nog vele jaren plezier van hebben!