Zielsverwantschap

Gepubliceerd op 20 september 2018 om 09:08

Heb je ooit een zielsverwant gezien? Diegene die je altijd begrijpt, zonder woorden? Diegene die het direct weet als er iets met je aan de hand is? Diegene die al je stemmingen overneemt, de goede én de slechte? Iemand met wie je kan dansen in het zonlicht, rennen door de regen, springen van geluk en lachen om je geheime grapjes. Maar tegelijkertijd kun je ook bij diegene uithuilen als je de deksel op je neus krijgt, urenlang stilzwijgend voor je uit staren en schelden op de oneerlijkheid van het leven.

Eerlijk gezegd lijkt het me nogal irritant, zo iemand die je altijd begrijpt. Je hoeft nooit meer iets uit te leggen. Je kan niet lekker bekvechten en kwaad worden. Terwijl juist meningsverschillen uitpraten me dichter bij een ander brengt. Die verschillende meningen betekent dat we allebei een ander individu zijn, twee verschillende personen. Dus nee, bedankt. Voor mij geen kopie van mezelf. Ik vind mezelf al vermoeiend genoeg.

Ik heb nog nooit zo'n zielsverwant gezien. Niet bij anderen, niet bij mezelf. Misschien kijk ik niet goed, of weet ik niet waar ik moet zoeken. Er zijn echter wel genoeg mensen waar je een 'klik' mee hebt. Ze lopen gewoon over straat. Je komt ze tegen in de supermarkt, als je net allebei het laatste croissantje uit de broodbak wil pakken. Twee mensen, één gedachte: ik heb zin in een croissantje. 
Je komt ze tegen tijdens je hardlooprondje (in de stromende regen). Twee mensen, één gedachte: ik wilde snel een rondje hardlopen, (waarom moet het net nú gaan regenen?) Je komt ze ook tegen op je werk, als je in de lunchpauze probeert de eerste stralen lentezon op te pikken en je tegen je collega opbotst omdat je met je hoofd ergens anders was. Of als je in de kroeg een drankje gaat doen en diegene naast je ineens hetzelfde besteld. Je raakt aan de praat en blijkt allebei een voorliefde te hebben voor muziek, bier of misschien kaarten knutselen.

Je komt ze zelfs in je huis tegen. Diegene die elke dag naast je in bed wakker wordt, daar had je ook spontaan een 'klik' mee. Die 'klik' is uitgegroeid tot verliefdheid, en dat werd houden van. Maar diegene is niet je zielsverwant. Want als je gaat kijken wat je nu leuk vind aan diegene, zal je merken dat het de eigenschappen zijn die jij juist niet bezit. Zoals spontaan op straat gaan zingen, ook waar andere mensen bij zijn. Of je altijd op komen halen als het buiten donker is, ook al kan je jezelf prima redden. Of altijd vragen: 'maar waarom dan? Zou je dat nou wel doen?' om te voorkomen dat je die lelijke schoenen koopt.

Uit een 'klik' kunnen dus mooie dingen ontstaan. Hoewel we niet met iedereen direct een 'klik' hebben, kunnen we  met iedere persoon in de juiste omstandigheden wel een 'klik' creëren. We hebben namelijk met iedereen op deze aardbol wel iets gemeen. Al was het maar dat we allemaal mensen zijn. Alleen is geen van deze mensen onze zielsverwant. Maar ja, als de wereld vol zou zitten met mijn zielsverwanten zou het ook maar een saaie boel zijn.